Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Ważne W Rybach Świeże ryby – często te ciężkie i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale te hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy też inne czynniki odżywcze. Które spośród nich konsumować i dlaczego? Poznaj powody, dla jakich warto urozmaicić jadłospis, przychodząc do niego ryby morskie i słodkowodne.
Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Ważne W Rybach
Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze popularniejszej otwartości na świeże smaki, a i rosnącej świadomości zdrowego odżywiania – jest zazwyczaj małe. Przeciętny Polak wypija ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, by jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze powodu na ich wartość wartościową i prozdrowotną. Jakie składniki można wyszukać w rybach?
Kwasy omega-3
W rybach morskich te są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Sprawianie tych związków na układ odpowiedni stanowi nie do przecenienia: rozpocząwszy od dobrego wpływu na wspieranie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we naturze. Coraz częściej wiąże się kwasy omega-3 z życiem antydepresyjnym, a choćby z profilaktyką nowotworów.
Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:
fosfor (bierze udział w ciągach regeneracyjnych),
selen (jest życie antyoksydacyjne i przechowuje komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy),
fluor (pamięta o stan kośćca i rozwija zęby).
Ponadto w ciele ryb te są witaminy: A, E i C. Obejmuje ono i dobre źródło witaminy D, jaka stanowi wyjątkowo istotna w utrzymaniu homeostazy organizmu, dba o jego trwałość a tworzy związek z właściwą pracą układu hormonalnego.
Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb dzieli się sporą ilością białka i lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, a poprzez niego niewytwarzanych. Charakteryzują się wysoką strawnością i są brane w niedaleki 90%. Pamięta to korzystny nacisk na międzynarodowy stan odżywienia organizmu – a przy tym płaci budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.
zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach